Hoppa till innehåll

Vanliga frågor och svar

Vad är Propyless?

Propyless är en mjukgörande emulsion som har vattenbindande egenskaper och viss antimikrobiell effekt mot vissa svampar och bakterier. Propyless används för att behandla torr hud av olika slag.

Vad innehåller Propyless?

Den aktiva substansen är propylenglykol 200 mg/g.
Övriga innehållsämnen är karbomer, xantangummi, glycerol, bensylalkohol, vitt vaselin, cetylalkohol, stearinsyra, palmitinsyra, glucat SS, glucamate SSE-20, glycerolmonostearat, natriumhydroxid, aluminiummagnesiumsilikat, dimetikon, silikon, renat vatten.

Vem kan använda Propyless?

Propyless kan användas av vuxna och barn från fyra veckor.

Hur behandlar Propyless torr hud?

Propyless är mjukgörande och skyddande. Propyless innehåller propylenglykol som har keratolytiska och vattenbindande egenskaper. Mängden vatten ökar i hornlagret samtidigt som det bildas en skyddande hinna som minskar avdunstningen.

Hur använder man Propyless?

Stryk på Propyless vid behov eller två till flera gånger dagligen samt efter kontakt med vatten. Stryk på och massera in Propyless så att huden känns fuktig och mjuk men ej kladdig. Det är bättre att smörja tunt och ofta än tjockt och sällan. Efter bad eller dusch är det också viktigt att smörja in sig, eftersom en del av de naturlga fuktighetsbevarnade ämnen som normalt finns i huden kan ha tvättats bort. Insmörjning bör ske inom några minuter efter dusch eller bad, då fuktighet fortfarande finns kvar i huden.

Vad orsakar torr hud?

Exakt hur torr hud uppstår är inte helt kartlagt, men fetthalten och vatteninnehållet i huden är av stor betydelse. Alla kan drabbas av torr hud men problemet tilltar i takt med stigande ålder på grund av att antalet talgkörtlar i huden och förmågan att hålla kvar fukten i huden, minskar ju äldre vi blir. Under höst och vinter är problem med torr hud som störst. Torr hud blir lätt irriterad och ömtålig och kan även leda till klåda och eksem. Det är därför viktigt att behandla torr hud med mjukgörande och återfuktande produkter, t ex Propyless.

Hur kan man förebygga torr hud?

För att förebygga torr hud bör huden smörjas in regelbundet med mjukgörande och återfuktande produkter, t ex Propyless. Man bör även undvika överdriven tvätt med vatten och tvål, torr och varmt inomhusklimat, torrt och kallt vinterväder samt överdrivet solande.

Har Propyless antimikrobiell effekt?

Ja. Propyless innehåller propylenkgykol som har viss antimikrobiell effekt mot vissa svampar och bakterier.

Kan man använda Propyless om man är gravid eller ammar?

Inga kända risker under graviditet.

För att det ammande barnet inte i onödan ska exponeras för propylenglykol bör Propyless inte smörjas på bröstvårtorna under amning.