Hoppa till innehåll

Torr hud hos barn/bebis 

När man är liten är det ofta fart och fläkt hela dagarna. Då kan det vara jobbigt om minsta rörelse kliar eller skaver. Det kan också kännas besvärligt att komma till ro på kvällen när en torr hud hos barn irriterar som mest. 

Viktigt att behandla 

Eftersom torr hud kan leda till eksem och klåda är det viktigt att behandla snabbt och effektivt. För att underlätta torr hud hos barn hjälper oftast det allra enklaste tipset – att smörja huden noggrant. Försök även att få barnet att inte klia om huden är irriterad. Ju mer barnet kliar sig, ju värre blir det. Använd avledande manövrar som till exempel lekar som gör att barnet tänker på annat. 

Vanliga symtom vid torr hud hos barn

 • Huden stramar 
 • Klåda 
 • Rödflammig och fjällande hud 
 • Torrsprickor 

Vad orsakar torr hud?  

Precis som hos vuxna så finns det olika anledningar till att barn får torr hud. En orsak kan vara ärftlighet, att man har en medfödd känslighet i huden. En annan anledning kan vara det kalla och torra nordiska klimatet. Vinterkyla i samband med den torra inomhusluften är ingen bra kombination för huden som reagerar med att tappa fukt och bli torr. 

Enkla tips vid torr hud

 • Smörj in utsatta områden med mjukgörande lotion, t ex Propyless, två till flera gånger per dag. 
 • Klä barnet svalt i kläder som inte sitter åt. Undvik ylle eller annat material som kan göra att barnet börjar klia sig. 
 • Bada eller duscha inte barnet för ofta. Använd ljummet hellre än varmt vatten. 
 • Undvik vanlig tvål eftersom det kan vara uttorkande för huden. Använd istället en mild kroppsrengöring som är skonsam och återfuktande. 
 • Klappa huden torr med handduken istället för att gnugga. 

Hudlotion och torra kläder förebygger 

Genom att se till att barnet har varma och torra kläder kan du förebygga en torr och irriterad hud. Det är också viktigt att du håller barnets hud mjuk. Smörj in huden regelbundet, särskilt om ni vistas i kallt klimat. Ett annat sätt att undvika en torr hud är att dra ner på dusch och bad. 

Så tar du hand om torr hud hos bebis  

Den gosiga spädbarnshuden är känslig och behöver vård och skydd. Se därför till att smörja nariga kinder ofta och mycket. Torr hud behöver lite extra omsorg och kärlek, särskilt om man är bebis. 

Bra att veta om bebishud 

 • Bebisens hud skiljer sig mycket från en vuxens hud. Den är inte helt utvecklad och är extra tunn, känslig och blir lätt torr. 
 • Huden anpassar sig långsamt till ändringar i temperaturen. En bebis föds med inaktiva svettkörtlar och har därför svårt att reglera sin kroppstemperatur. 

Mindre tålig hud som lätt blir torr 

Hos ett liten bebis är huden inte lika tjock som hos en vuxen. Bebisens hud reagerar starkt på yttre faktorer och kan bli torr och röd där till exempel blöjan sitter. Det är också lätt hänt att bebisens hud blir irriterad i fuktiga veck som under armarna, i halsvecken under hakan, bakom öronen och i ljumskarna. 

Kyla lockar fram eksem 

Den kalla vintern kan vara påfrestande för en torr bebishud. Skillnaden mellan den kyliga luften utomhus och den torra luften inomhus gör att bebisen kan få lite extra torr hud. En torr hud kan utveckla eksem. Hos spädbarn sitter sådana partier ofta på kinderna, men även eksem på halsen, bröstet, magen och blöjområdet är vanligt. 

Så behandlar du torr hud hos bebis 

Om bebisens hud är torr, eller har utvecklat eksem, är det bra att smörja regelbundet med mjukgörande kräm eller lotion. Du kan använda Propyless, som är en hudlotion som både återfuktar och skyddar torr hud. Genom att stryka på lotion på det utsatta området får bebisens hud hjälp att behålla fukten, samtidigt som medlet verkar svagt bakteriedödande. Oftast behöver du smörja flera gånger om dagen. Smörj alltid efter att bebisens hud varit i kontakt med vatten. 

Tre andra bra tips för torr hud hos bebis 

 • Smörj inte ansiktet precis innan promenad i kallt väder 
 • Häll olja i badvattnet och bada inte mer än nödvändigt 
 • Gör insmörjningen till en mysig stund. Sjung, prata och gosa!