Hoppa till innehåll

Torr hud

En torr hud saknar rätt mängd av vatten och fett. Under höst och vinter är problem med torr hud som störst. Torr hud blir lätt irriterad och ömtålig och kan även leda till klåda och eksem. Därför är det viktigt att behandla huden med mjukgörande och återfuktande produkter. Här finns tips och råd om hur du kan behandla och förebygga torr hud av olika slag. 

Allt du behöver veta om torr hud

Det är under hösten och de kalla vintermånaderna som problemen med torr hud i ansiktet brukar vara som värst. Kombinationen av torr, kall utomhusluft och uppvärmd inomhusluft får huden att protestera ilsket. Men det finns några bra knep som motverkar torr hud. 

Symtom

Alla med torr hud i ansiktet känner tydligt igen symtomen: huden börjar strama och blir fnasig, men den kan också bli röd och börja klia. Den kan också kännas sträv på hudytan. Ofta kommer nariga läppar som på beställningen när sommaren går över till höst och vinter. 

Varför blir huden torr? 

En torr hud i ansiktet har brist på både fukt och fett. Vad det beror på kan ha flera olika orsaker. Kyla och väderförändringar är en anledning. Men även att sola för mycket påverkar. Likaså att tvätta sig ofta, och med fel anpassade hudvårdsprodukter som stör hudens naturliga fuktbalans. Det kan även bero på hormoner och ålder. 

Torr hud kan vara vitaminbrist 

Att skönhet kommer inifrån, det är sedan gammalt: Det är också väldigt sant. Om du känner dig trött, hängig och har torr hud kan det bero på du inte får i dig tillräckligt med vitaminer. Men genom att äta en nyttig och balanserad kost kan du få tillbaka en frisk och sund hud utan vitaminbrist. 

Varför behöver vi vitaminer?

Det gäller att börja inifrån för att få en riktigt fin hud. Du behöver inte vitaminer i stora mängder, men de är livsviktiga för att kroppen fungera normalt. Vitaminerna kan liknas vid små, små delar som ingår i kroppens motor. Utan vitaminer kan inte motorn starta ordentligt och ta hand om alla reaktioner som händer i din kropp. 

Vanliga symtom vid vitaminbrist 

Att du känner dig trött, nedstämd och har dålig hy är vanliga symtom vid vitaminbrist. Du kan få torr hud, utslag, rodnader och torra läppar. Huden kan också bli inflammerad. Ett klassiskt symtom för B2-brist är återkommande sprickor vid mungiporna. Har du brist på vitamin B6 kan du bland annat få hudförändringar runt mun, näsa och ögon. 

Viktigt med varierad kost 

Du har nu koll på att vitaminer är viktiga. Men hur kan du undvika vitaminbrist och torr hud? En tumregel är att välja färgrik mat. Se till att du äter en varierad kost med mycket grönt på tallriken. Lägg även till frukt och bär. 

Några vitaminer som huden gillar extra mycket:

  • B-vitaminer. Det finns olika B-vitaminer och många av dem är viktiga för en frisk och vacker hy. Vitaminerna är involverade i många av hudens processer, däribland cellförnyelse, reparation och sårläkning. Exempel på vitamin B6 hittar du i kött, fågel, ägg, mjölkprodukter. Men även i potatis, spannmål, bär och bröd. 
  • C-vitamin. C-vitamin är viktig för produktionen av kollagen som håller huden ung och elastisk. Vitaminen är även en stark antioxidant som skyddar huden från solskador och för tidigt åldrande. Bra källor för c-vitamin är citrusfrukter, paprika, broccoli, grönkål, havtorn och jordgubbar. 
  • A-vitamin. Vitamin A behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt. A-vitaminsyra används även i hudkrämer för att behandla olika hudbesvär, som till exempel akne. A-vitamin finns i animaliska livsmedel, morötter, spenat, nypon och kraftigt grönfärgade grönsaker 
  • E-vitamin. E-vitamin är en antioxidant som skyddar huden mot fria radikaler som bland annat orsakar för tidigt åldrande i huden. Utöver det är E-vitamin effektivt att smörja utvärtes för att ärr, sår och brännskador ska läka både snabbare och bättre. Vitamin E finns framför allt i frön och vegetabiliska oljor, margarin, vetegroddar, gröna bladväxter, avokado, fullkornsprodukter och ägg. 

Så behandlar du torr hud i ansikte  

När huden är torr blir den lätt irriterad och ömtålig. Därför är det viktigt att du tar hand om den så att symtomen inte blir värre. Det händer att man kan bli så torr att huden utvecklar eksem. Här kommer fem bra knep som ger en torr och känslig hud i ansiktet den omvårdnad som den behöver.  

 1. Använd rengöring 

Först och främst – använd en mild rengöring, gärna en mjölk för torr hy. Om du behöver tvål, är det bra att använda en sort som är mild och oparfymerad, eftersom starka tvålar torkar ut huden. Efter rengöring är det bra att klappa huden torr med handduken istället för att gnugga. 

 2. Återfukta 

Det är viktigt att inte bara tillföra huden extra fukt utan även fett. Använd en mjukgörande kräm eller lotion som hjälper huden att återställa den naturliga fuktbalansen, till exempel Propyless som både återfuktar och skyddar. Kom ihåg att återfukta huden inifrån genom att dricka mycket vatten. 

 3. Peeling ett måste 

Det är bra att skrubba ansiktet lätt om du har torr hud. Annars applicerar du kräm eller lotion ovanpå på döda hudceller. Då går inte de fuktgivande ämnena ned ordentligt i huden. Badda ansiktet med vatten och ta sedan en blöt handduk och skrubba med små cirkelrörelser i ansiktet. Skölj sedan ansiktet när du är klar. Huden i ansiktet är känsligt så ta det försiktigt, och skrubba inte för ofta

 4.Smörj inte in dig precis innan du går ut 

Huden behöver extra fukt och näring i form av fuktgivande kräm eller lotion under vintern. Men undvik att smörja in dig precis innan du går ut, det kan kyla ner ansiktet och torka ut huden istället. Det är bättre att smörja dig en liten stund innan, så att ingredienserna hinner sjunka in. 

 5. Lägg till nyttiga fetter i kosten 

Huden älskar nyttiga fetter! Se till att lägga till det i kosten genom att exempelvis äta feta fiskar (lax, makrill), avokado, kallpressad linfröolja, kallpressad kokosolja etc. Ringla extra olivolja eller rapsolja över din mat. Huden gillar inte transfetter eller härdat fett (vanligt i margarin), så ät helst kallpressade, ekologiska oljor. 

Akne på ryggen  

Det är inte bara i ansiktet som du kan få finnar. Även ryggen är ett vanligt ställe där porerna kan täppas till och bli inflammerade. Akne på ryggen kan vara minst lika besvärande som akne i ansiktet. 

Varför får man akne på ryggen? 

När du får akne på ryggen så har du en obalans i huden. En av anledningarna kan vara att du äter en viss typ av medicin som ger akne som en trist bieffekt. Det kan även bero på hormonella problem som gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna. 

Vad kan du göra själv? 

 1. Rengör 

Det är viktigt att rengöra huden, men det räcker med morgon och kväll. Se till att tvätta dig direkt efter till exempel träning när huden svettats mycket. Var noga med att skölja bort schampo- och balsamrester, som annars kan irritera ryggen. För att rengöra huden på ryggen kan du använda en mild tvål eller en rengöring för för fet och finnig hy, gärna utan parfym. 

 2. Behandla 

Att testa ett läkemedel som används direkt på huden är ett första steg för att behandla akne på ryggen. Det finns flera typer av behandlingar i form av kräm, gel eller lösning. Stryk på behandlingen på det utsatta området, som ska vara torrt och rent. Låt verka i några minuter och skölj därefter ordentligt med vatten. De verksamma ämnen minskar mängden bakterier och risken att talgkörtlarna täpps till. Vid en mild typ av akne på ryggen kan det räcka med behandlingarna som finns receptfritt. Om du har ett svårare angrepp kan du behöva en starkare medicin, vilken du får utskriven av läkare. 

  3. Återfukta 

Behandlingar mot akne kan vara uttorkande för huden. Du kan behöva återställa hudens fuktbalans så att inte talgproduktionen i huden ökar. En effekt som kan förvärra problemen med akne på ryggen. En bra idé är att kombinera en aknebehandling med en mjukgörande hudlotion. Gärna en lotion som både återfuktar och skyddar, som Propyless. Propyless hjälper huden att behålla fukt under dagen och har även en antimikrobiell effekt, vilket kan verka mot bakterier. 

Torr hud och gravid  

Under graviditeten påverkas din hud på många olika sätt. Huden kan bli fetare eller torrare när du är gravid. Det är dock vanligare med torr hud.

Är du gravid och upplever att du har torr hud? Och kanske en lättare klåda? Det kan hjälpa att smörja och kyla huden med återfuktande produkter. Du kan till exempel använda Propyless som är en mjukgörande hudlotion som både återfuktar och skyddar huden. Något som också kan hjälpa är att dricka massor med vatten. Att bära luftiga kläder kan också lindra.  

Huden förändras 

När du är gravid kan du uppleva att du får en känslig och torr hud. Det är helt normalt och beror på hormonförändringar, men också på att huden på vissa delar av kroppen sträcks ut och blir tunnare. Andra vanliga hudförändringar som du kan märka av är pigmentfläckar, bristningar i huden och åderbråck. 

Klåda under graviditeten 

Det är inte konstigt om du får en lättare klåda på magen när du är gravid. Det är vanligt och beror oftast på att huden töjs kraftigt eller är torr. Men ungefär 2 av 100 gravida kan drabbas av så kallad graviditetsklåda. Då kliar det intensivt över hela kroppen, framför allt på fotsulor och handflator. Graviditetsklådan börjar vanligtvis runt vecka 30 till 32, men kan också komma tidigare. Klådan beror på att hormoner i blodet påverkar levern vilket leder till mer gallsyror i blodet. Drabbas du av graviditetsklåda får du lämna blodprover för att kontrollera att mängden av gallsyror i blodet inte blir alltför hög.