Fem bra knep för att undvika torr hud i ansiktet

Det är under hösten och de kalla vintermånaderna som problemen med torr hud i ansiktet brukar vara som värst. Kombinationen av torr, kall utomhusluft och uppvärmd inomhusluft får huden att protestera ilsket. Men det finns några bra knep som motverkar torr hud.

Vanliga symtom på torr hud

 

Alla med torr hud i ansiktet känner tydligt igen symtomen: huden börjar strama och blir fnasig, men den kan också bli röd och börja klia. Den kan också kännas sträv på hudytan. Ofta kommer nariga läppar som på beställningen när sommaren går över till höst och vinter.

 

Varför blir huden torr?

 

En torr hud i ansiktet har brist på både fukt och fett. Vad det beror på kan ha flera olika orsaker. Kyla och väderförändringar är en anledning. Men även att sola för mycket påverkar. Likaså att tvätta sig ofta, och med fel anpassade hudvårdsprodukter som stör hudens naturliga fuktbalans. Det kan även bero på hormoner och ålder.

 

Så behandlar du torr hud i ansikte

 

När huden är torr blir den lätt irriterad och ömtålig. Därför är det viktigt att du tar hand om den så att symtomen inte blir värre. Det händer att man kan bli så torr att huden utvecklar eksem. Här kommer fem bra knep som ger en torr och känslig hud i ansiktet den omvårdnad som den behöver. 

 

 1. Använd rengöring

Först och främst – använd en mild rengöring, gärna en mjölk för torr hy. Om du behöver tvål, är det bra att använda en sort som är mild och oparfymerad, eftersom starka tvålar torkar ut huden. Efter rengöring är det bra att klappa huden torr med handduken istället för att gnugga.

 

 2. Återfukta

Det är viktigt att inte bara tillföra huden extra fukt utan även fett. Använd en mjukgörande kräm eller lotion som hjälper huden att återställa den naturliga fuktbalansen, till exempel Propyless som både återfuktar och skyddar. Kom ihåg att återfukta huden inifrån genom att dricka mycket vatten.

 

 3. Peeling ett måste

Det är bra att skrubba ansiktet lätt om du har torr hud. Annars applicerar du kräm eller lotion ovanpå på döda hudceller. Då går inte de fuktgivande ämnena ned ordentligt i huden. Badda ansiktet med vatten och ta sedan en blöt handduk och skrubba med små cirkelrörelser i ansiktet. Skölj sedan ansiktet när du är klar. Huden i ansiktet är känsligt så ta det försiktigt, och skrubba inte för ofta.

 

 4. Smörj inte in dig precis innan du går ut

Huden behöver extra fukt och näring i form av fuktgivande kräm eller lotion under vintern. Men undvik att smörja in dig precis innan du går ut, det kan kyla ner ansiktet och torka ut huden istället. Det är bättre att smörja dig en liten stund innan, så att ingredienserna hinner sjunka in.

 

 5. Lägg till nyttiga fetter i kosten

Huden älskar nyttiga fetter! Se till att lägga till det i kosten genom att exempelvis äta feta fiskar (lax, makrill), avokado, kallpressad linfröolja, kallpressad kokosolja etc. Ringla extra olivolja eller rapsolja över din mat. Huden gillar inte transfetter eller härdat fett (vanligt i margarin), så ät helst kallpressade, ekologiska oljor.