Torr hud och gravid

Under graviditeten påverkas din hud på många olika sätt. Huden kan bli fetare eller torrare när du är gravid. Det är dock vanligare med torr hud.

Huden förändras

 

När du är gravid kan du uppleva att du får en känslig och torr hud. Det är helt normalt och beror på hormonförändringar, men också på att huden på vissa delar av kroppen sträcks ut och blir tunnare. Andra vanliga hudförändringar som du kan märka av är pigmentfläckar, bristningar i huden och åderbråck.

 

Klåda under graviditeten

 

Det är inte konstigt om du får en lättare klåda på magen när du är gravid. Det är vanligt och beror oftast på att huden töjs kraftigt eller är torr. Men ungefär 2 av 100 gravida kan drabbas av så kallad graviditetsklåda. Då kliar det intensivt över hela kroppen, framför allt på fotsulor och handflator. Graviditetsklådan börjar vanligtvis runt vecka 30 till 32, men kan också komma tidigare. Klådan beror på att hormoner i blodet påverkar levern vilket leder till mer gallsyror i blodet.

Drabbas du av graviditetsklåda får du lämna blodprover för att kontrollera att mängden av gallsyror i blodet inte blir alltför hög.

 

Torr hud och gravid

 

Är du gravid och upplever att du har torr hud? Och kanske en lättare klåda? Det kan hjälpa att smörja och kyla huden med återfuktande produkter. Du kan till exempel använda Propyless som är en mjukgörande hudlotion som både återfuktar och skyddar huden. Något som också kan hjälpa är att dricka massor med vatten. Att bära luftiga kläder kan också lindra.