Så tar du hand om torr hud hos bebis

Den gosiga spädbarnshuden är känslig och behöver vård och skydd. Se därför till att smörja nariga kinder ofta och mycket. Torr hud behöver lite extra omsorg och kärlek, särskilt om man är bebis.

 

Bra att veta om bebishud

 

  • Bebisens hud skiljer sig mycket från en vuxens hud. Den är inte helt utvecklad och är extra tunn, känslig och blir lätt torr.
  • Huden anpassar sig långsamt till ändringar i temperaturen. En bebis föds med inaktiva svettkörtlar och har därför svårt att reglera sin kroppstemperatur.

 

Mindre tålig hud som lätt blir torr

 

Hos ett liten bebis är huden inte lika tjock som hos en vuxen. Bebisens hud reagerar starkt på yttre faktorer och kan bli torr och röd där till exempel blöjan sitter. Det är också lätt hänt att bebisens hud blir irriterad i fuktiga veck som under armarna, i halsvecken under hakan, bakom öronen och i ljumskarna.

 

Kyla lockar fram eksem

 

Den kalla vintern kan vara påfrestande för en torr bebishud. Skillnaden mellan den kyliga luften utomhus och den torra luften inomhus gör att bebisen kan få lite extra torr hud. En torr hud kan utveckla eksem. Hos spädbarn sitter sådana partier ofta på kinderna, men även eksem på halsen, bröstet, magen och blöjområdet är vanligt.

 

Så behandlar du torr hud hos bebis

 

Om bebisens hud är torr, eller har utvecklat eksem, är det bra att smörja regelbundet med mjukgörande kräm eller lotion. Du kan använda Propyless, som är en hudlotion som både återfuktar och skyddar torr hud. Genom att stryka på lotion på det utsatta området får bebisens hud hjälp att behålla fukten, samtidigt som medlet verkar svagt bakteriedödande. Oftast behöver du smörja flera gånger om dagen. Smörj alltid efter att bebisens hud varit i kontakt med vatten.

 

Tre andra bra tips för torr hud hos bebis

 

  1. Smörj inte ansiktet precis innan promenad i kallt väder
  2. Häll olja i badvattnet och bada inte mer än nödvändigt.
  3. Gör insmörjningen till en mysig stund. Sjung, prata och gosa!