Akne på ryggen

Det är inte bara i ansiktet som du kan få finnar. Även ryggen är ett vanligt ställe där porerna kan täppas till och bli inflammerade. Akne på ryggen kan vara minst lika besvärande som akne i ansiktet.

Varför får man akne på ryggen?

När du får akne på ryggen så har du en obalans i huden. En av anledningarna kan vara att du äter en viss typ av medicin som ger akne som en trist bieffekt. Det kan även bero på hormonella problem som gör att det bildas mer talg i talgkörtlarna.

 

Vad kan du göra själv?

 1. Rengör

Det är viktigt att rengöra huden, men det räcker med morgon och kväll. Se till att tvätta dig direkt efter till exempel träning när huden svettats mycket. Var noga med att skölja bort schampo- och balsamrester, som annars kan irritera ryggen. För att rengöra huden på ryggen kan du använda en mild tvål eller en rengöring för för fet och finnig hy, gärna utan parfym.

 

 2. Behandla

Att testa ett läkemedel som används direkt på huden är ett första steg för att behandla akne på ryggen. Det finns flera typer av behandlingar i form av kräm, gel eller lösning. Stryk på behandlingen på det utsatta området,

 

som ska vara torrt och rent. Låt verka i några minuter och skölj därefter ordentligt med vatten. De verksamma ämnen minskar mängden bakterier och risken att talgkörtlarna täpps till.

 

Vid en mild typ av akne på ryggen kan det räcka med behandlingarna som finns receptfritt. Om du har ett svårare angrepp kan du behöva en starkare medicin, vilken du får utskriven av läkare.

 

  3. Återfukta

Behandlingar mot akne kan vara uttorkande för huden. Du kan behöva återställa hudens fuktbalans så att inte talgproduktionen i huden ökar. En effekt som kan förvärra problemen med akne på ryggen. En bra idé är att kombinera en aknebehandling med en mjukgörande hudlotion. Gärna en lotion som både återfuktar och skyddar, som Propyless. Propyless hjälper huden att behålla fukt under dagen och har även en antimikrobiell effekt, vilket kan verka mot bakterier.